IET
Decrease font size
Increase font size
Topic Title: 2330 questions and answers
Topic Summary:
Created On: 20 May 2007 08:11 PM
Status: Read Only
Linear : Threading : Single : Branch
1 2 Next Last unread
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 20 May 2007 08:11 PM
User is online View Users Profile Print this message



deapea

Posts: 370
Joined: 13 May 2007

All the multi choice exams are now taken on-line and consequently there is not the facility to use past exam questions for revision like there was with the old paper based exams. Lecturers are not allowed to view the on-line questions so we must rely on feedback from students to help us prepare "exam like" revision papers.
In the best interests of all if you can post any questions you need help with on here I will try to answer them. This applies to both L2 and L3.

Edited: 20 May 2007 at 08:13 PM by deapea
 28 May 2007 02:12 PM
User is offline View Users Profile Print this message



elector

Posts: 65
Joined: 11 October 2005

2330 level 2 test questions for the 205 exam. (units 3 & 4)

Required for this exam is 60% to pass. 18/30 questions.

45 minutes to complete.



Q1. What supply system uses the neutral conductor also as an earth, (PEN) ?

a) TT
b) TNS
c) IT
d) TNC-S

Q2. Part 7 of the IEE BS7671 referes to:

a) Inspection and testing
b) Assessment of general Characteristics
c) Special installations or Locations
d) Selection and erection of equipment

Q3. With class I and II cabling installed in Trunking, how should they be run:

a) Twisted together
b) Placed in the same trunking provided currents don't exceed 10A
c) Placed in separate compartments
d) in oposite directions to each other

Q4. What classification of fuse is rewireable:

a) BS3036
b) BS EN60898
c) BS 1362
d) BS88

Q5. Where a motor has its isolation in another room:

a) the Isolator must be able to be locked off in the on position
b) the isolator must be in red
c) the isolator must be able to be locked off in the off position
d) Must be moved nearer to the motor

Q6. What information is required in order to write a materials list:

a) Circuit diagrams and time sheets
b) Layout diagrams and specifications
c) Wiring diagrams and manufacturers data sheets
d) Health and safety report and plant required lists

Q7. In bathrooms, what zone is the actual bath tub:

a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

Q8. When installing conduit along a wall, a distance saddle would be used because:

a) of high temperature
b) of condensation
c) of low temperature
d) of vibration

Q9. When a cable is installed that goes through insulation, the rated:

a) current should be decreased
b) current is doubled every 1m
c) current should be increased
d) current stays the same

Q10. In a long run of data cabling, the pairs are twisted together to:

a) decrease the cable size
b) cut down the cost of the cable
c) make it neater
d) cut down interference

Q11. An exposed conductive part has become live due to a short from phase, prevention of electric shock by earthed equipotential bonding and the automatic disconnection of supply is by:

a) EEBADS
b) an earth cable
c) trunking
d) not touching it

Q12. What is the maximum spacing of clips for 2.5mm T&E running Horizontally:

a) 250mm
b) 300mm
c) 350mm
d) 400mm

Q13. After working on a domestic installation, rubbish should be:

a) Swept under the carpet
b) Placed in the bin
c) Left for the customer to clear up
d) Taken away and disposed of correctly

Q14. On a layout plan, you would expect to find the following information:

a) How to wire up the installation
b) What the circuit protective devises are rated at
c) The positions of light switches and power outlets
d) Where the coffee machine is

Q15. What type of thermostat would you expect to find in an immersion heater:

a) Simmerstat
b) Invar rod
c) Oven stat
d) Room stat

Q16. At what depth should an SWA cable be buried:

a) 600mm from top of cable to ground level
b) 600mm from bottom of cable to ground level
c) 150mm from top of cable to ground level
d) 150mm from bottom of cable to ground level

Q17. What is the maximum permitted voltage drop of a cable supplied from 400v three phase:

a) 40v
b) 24v
c) 16v
d) 9.1v

Q18. What percentage of trunking can be filled with cables:

a) 35%
b) 45%
c) 55%
d) 65%

Q19. What must not be connected to a copper earth electrode:

a) Tinned copper conductor
b) Aluminium conductor
c) Multi-strand copper conductor
d) Lead conductor

Q20. What isn't covered by the scope of the BS7671:

a) Prefabricated buildings
b) Exhibitions and fairs
c) Agricultural and horticultural premises
d) Fixed offshore installations

Q21. Where would it be suitable to use a fixed-temperature type heat detector:

a) Kitchen
b) Dinning room
c) Hallway
d) Garage

Q22. A type of emergency light fixture that only illuminates when the power fails is:

a) Maintained
b) Wired wrong
c) Non-maintained
d) Needs maintenance

Q23. For an explosive atmosphere to exist three things are required:

a) air, an ignition source and the temperature to be above 35C
b) air, an ignition source and a hazard
c) air, a hazard and dust
d) Forgetting the card, flowers and the chocolates

Q24. Spring toggles are used to fix electrical equipment to:

a) Hollow walls
b) Brick walls
c) Wooden floors
d) Steel girders

Q25. Isolators used to isolate supplies are designed to operate under:

a) overload conditions
b) full load conditions
c) Short circuit conditions
d) No load conditions

Q26. Cables being routed through wooden joists must have a distance vertically from top or bottom of:

a) 30mm
b) 45mm
c) 50mm
d) 65mm

Q27. Heat is transferred in one of three ways:

a) Convection, conduction, radiation
b) Radiators, pipes, boilers
c) Water, air, steam
d) Reaction, radiation, reflection

Q28. The minimum bending radii of MI cable is:

a) 3(2)
b) 4(3)
c) 6(3)
d) 8

Q29. When marking out trunking for cutting, an electrician would use:

a) Pencil, tape, spirit level
b) Steel rule, square, scriber
c) Hacksaw, file, centre punch
d) Plumb line, square, spirit level

Q30. An item of equipment has a rating of IPX6, what does the 6 refere to:

a) Protection against solid object penetration
b) Protection against sun light penetration
c) Protection against gas penetration
d) Protection against water penetration
 28 May 2007 02:15 PM
User is offline View Users Profile Print this message



elector

Posts: 65
Joined: 11 October 2005

2330 level 2 answers to the 205 test questions above !

1. d
2. a
3. c
4. a
5. c
6. b
7. a
8. b
9. a
10. d
11. a
12. b
13. d
14. c
15. b
16. a
17. c
18. b
19. b
20. d
21. a
22. c
23. b
24. a
25. d
26. c
27. a
28. c
29. b
30. d

How did you do ?

Edited: 29 May 2007 at 09:25 AM by elector
 28 May 2007 02:58 PM
User is offline View Users Profile Print this message



deleted_shanei2198

Posts: 6
Joined: 09 May 2007

29/30
 30 May 2007 07:39 PM
User is online View Users Profile Print this message



deapea

Posts: 370
Joined: 13 May 2007

Here is a written revision paper for 205 based on the outcomes. It should encourage you to read your notes to find the answers.

205 REVISION

1.What is meant by the terms:
Statutory.

Non-statutory.

2.Name 2 statutory and 2 non-statutory documents relating to the electrical trade.


3.What is meant by the terms:
Reasonably practicable.

Absolute.

4.What type of diagram shows the following:
How a circuit will work.

How the components of a circuit are connected together.

A proportional representation of the exact position where accessories are to be fixed.

5.What type of wiring system would you use for the following installations, explain your answers.
Sub main to garden shed.

Boiler house circuits.

Petrol station pumps.

Dairy farm milking shed.

The feed to a large industrial pump motor.

6.Explain what is meant by thermal constraints with regard to circuit design.



7.What is the max volt drop allowed on any circuit according to BS 7671?

8.A 230v shower with a power rating of 9kw is fitted 15m away from the c/u. The cable used has a volt drop of 10mv/A/m. What is the volt drop of the circuit?




9.Explain the difference between Maintained and Non Maintained emergency lights.



10.An electrical switch which relies on a magnetic field produced by current flowing through a coil for its operation is called what?

11. BS7671 requires agricultural sites to be protected against fire by an rcd. What is the rating of the rcd?

12.The only 230v equipment allowed on construction sites is fixed flood lighting. What is the max disconnection time for this?

13.What type of electrical equipment is allowed in zone 0 of a bathroom?

14.Draw a diagram of a single phase TN-S system supplying a simple radial circuit. You must label all components of the earth loop impedance path (Zs).












15.How would your diagram be changed for a TNC-S system?


16. A consumer contains protective devices. What are they and what faults do the different devices protect against?



17. A TT earthed system must have a 100mA rcd incorporated in the main switch, why?


18.There are 4 dead tests for electrical installations, list them in the correct order.






19.Give 3 methods of protection against Direct Contact and 3 for Indirect Contact.




20.Give 3 reasons for a periodic inspection of an electrical installation.
 05 June 2007 10:41 AM
User is offline View Users Profile Print this message



Ahll

Posts: 61
Joined: 19 December 2006

A question from Unit 3 L2 203 exam -

I do remember one question from my L2 203 exam

What is the Ze for a TN-C-S system ?

a) 0.8 ohm
b) 0.35 ohm
c) 20 ohm
d) 1.75 ohm
 05 June 2007 01:50 PM
User is offline View Users Profile Print this message



dlstephenson12

Posts: 34
Joined: 27 April 2007

Hi Deapea,

Taking my inspection and testing exam in a couple of weeks.

Do you know where I can find some simple instructions / diagrams of the test sequence from Continuity to Earth Fault Loop (with expected results if possible)??

I am quite confident I know how to perform but I am terrified of "freezing" on the day itself and I think something like this may help!!

Thanks.
 05 June 2007 11:09 PM
User is online View Users Profile Print this message



deapea

Posts: 370
Joined: 13 May 2007

A question from Unit 3 L2 203 exam -

I do remember one question from my L2 203 exam

What is the Ze for a TN-C-S system ?

a) 0.8 ohm
b) 0.35 ohm
c) 20 ohm
d) 1.75 ohm

O.S.G page 11, 0.35
 05 June 2007 11:10 PM
User is online View Users Profile Print this message



deapea

Posts: 370
Joined: 13 May 2007

Originally posted by: dlstephenson12

Hi Deapea,



Taking my inspection and testing exam in a couple of weeks.



Do you know where I can find some simple instructions / diagrams of the test sequence from Continuity to Earth Fault Loop (with expected results if possible)??



I am quite confident I know how to perform but I am terrified of "freezing" on the day itself and I think something like this may help!!



Thanks.
 05 June 2007 11:15 PM
User is online View Users Profile Print this message



deapea

Posts: 370
Joined: 13 May 2007

Originally posted by: dlstephenson12

Hi Deapea,



Taking my inspection and testing exam in a couple of weeks.



Do you know where I can find some simple instructions / diagrams of the test sequence from Continuity to Earth Fault Loop (with expected results if possible)??



I am quite confident I know how to perform but I am terrified of "freezing" on the day itself and I think something like this may help!!



Thanks.


Guidance notes 3
Or remember the acronym C R I P P L E R

Continuity of cpc and bonding conductors
Ring cont'
I.R test
Polarity DEAD test
Polarity LIVE test
Loop impedance test, Ze and Zs
Earth fault and PSC fault current
Rcd and other functinal tests
 06 June 2007 10:19 AM
User is offline View Users Profile Print this message



dlstephenson12

Posts: 34
Joined: 27 April 2007

Many thanks,

Found this link to a site from Blackburn College - this guy seems to have it all covered (my apologies Deapea if he is one of your competitors, but this really helped me!)

Cut and paste this:-

www.rsc-northwest.ac.uk/curriculum/subject%20specific/Electrical%20Installation/myweb3/continuity_of_protective_conduct.htm



If this doesnt show, please let me know your emails and I will forward.
 06 June 2007 02:25 PM
User is offline View Users Profile Print this message



Andymirley

Posts: 9
Joined: 06 June 2007

Hello, i will be taking my Inspection and Testing: Fault Diagnostic and rectification online exam soon. And to be honest with you our teachers havent a darn clue what there doing, can anyone help me out with past questions or the main topics it cover? i know theres the sequence of tests, which i will be learning from that previous link

Im quite worried on all my exams for the Level 3 C&G Electrical Instalation, i have passed My Inspection and testing: Building Structures, but fear the worst for the rest of the course, such as Health and safety, Regulations, the topic above, and electrical science. ANY help on any of this would be much appreciated.

email me: andrewwarped@hotmail.com.

Thanks guys!

Edited: 06 June 2007 at 03:23 PM by Andymirley
 06 June 2007 10:14 PM
User is online View Users Profile Print this message



deapea

Posts: 370
Joined: 13 May 2007

Originally posted by: dlstephenson12

Many thanks,



Found this link to a site from Blackburn College - this guy seems to have it all covered (my apologies Deapea if he is one of your competitors, but this really helped me!)



Cut and paste this:-



www.rsc-northwest.ac.uk/curriculum/subject%20specific/Electrical%20Installation/myweb3/continuity_of_protective_conduct.htm







If this doesnt show, please let me know your emails and I will forward.


Yes your right this is a link to a very good site on inspection and testing. I was already aware of it and recommend it to my students ;o)
 07 June 2007 08:59 AM
User is offline View Users Profile Print this message



dlstephenson12

Posts: 34
Joined: 27 April 2007

Gotcha!
 10 June 2007 12:46 PM
User is offline View Users Profile Print this message



deleted_dom74

Posts: 4
Joined: 10 June 2007

hi im currently doin my final year on the 2330 .Has anyone done the level 3 installation inspection,testing and commissioning and the fault diagonsis and rectification practicals and written exams ? Could anyone let me know wot sort of faults i can expect and wot exam questions they ask as we av not been given any past papers or much practice with the practical...



many thanks
 10 June 2007 01:57 PM
User is online View Users Profile Print this message



deapea

Posts: 370
Joined: 13 May 2007

You find all of the faults by performing the dead tests. If you know what the expected readings are for dead tests you'll be able to recognise a bad reading. If you know how the circuits should be wired then you'll be able to identify the cause of a bad reading.
 13 June 2007 10:33 PM
User is offline View Users Profile Print this message



jolly1100

Posts: 15
Joined: 13 June 2007

hi there mate have you by any chance got the answers to paper two and have you taken the exam yet cheers for your help ?
 14 June 2007 01:30 PM
User is offline View Users Profile Print this message



deleted_castilo

Posts: 3
Joined: 14 June 2007

i got 21/30, not too bad!!
 14 June 2007 01:37 PM
User is offline View Users Profile Print this message



deleted_castilo

Posts: 3
Joined: 14 June 2007

wots the answer?
 16 June 2007 03:11 PM
User is offline View Users Profile Print this message



Ahll

Posts: 61
Joined: 19 December 2006

I have just taken the Unit 4 (205) Level 2 exam below as the questions I can remember

1. What are the BS Code of practice for Earthing and Lightning ?

a. BS7430 & BS6651
b. BS7671 & BS743
c. BS7671 & BS5839
d. BS5839 & BS7671

2. A scale drawing of a building is drawn 500mm X 300 mm. The actual size of the building is 25m x 15m. What scale is used ?

a. 1:100
b. 1:50
c. 50:1
d. 100:1

3. Responsible contracting electrician receives materials on site and signs for them and then

a. discards delivery
b. keeps delivery records for reference
c. sends delivery records to the architects office
d. leave all delivery records with the supplier

4. What cable is used to connect lots of computers in a LAN that is suitable for high rates of data transmission ?

a. Mineral Insulation
b. Thermosetting insulated
c. Fibre Optic
d. Armoured cable

5. On a switch start fluorescent circuit the function of the choke when the lamp is alight is to

a. Limit the current flowing in the lamp
b. Produce a voltage surge across the lamp
c. Cause current for circuit to lead voltage
d. Choke interference generated by the lamp

6. Why is the Choke for a fluorescent lamp laminated ?

a. So it will be lightweight
b. To make it easy to connect the windings
c. To reduce effects of Eddy Current
d. To make it easier to clean

7. A circuit that feeds a heater is called a

a. Power Circuit
b. Environment Circuit
c. Heating Circuit
d. General Circuit
8. In a Factory very large and heavy SWA cables are run high over the workshop using

a. cable basket
b. cable ties
c. cable ladder
d. cable cleats

9. Cleats are used to support which type of cable ?

a. SWA cable
b. Twin and Earth cable
c. Group of Mineral Insulated Cable
d. Fibre Optic cable
Statistics

See Also:



FuseTalk Standard Edition v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.